_full kopio

Yli 70 lasta ilmoittautui mukaan ennakkoon ja tihkusateesta huolimatta koulu alkoi vauhdikkaasti!

Veiterän perinteinen luistelu- ja jääpallokoulu starttasi lasten jääpallotalven Lappeenrannassa keskiviikkona Kisapuiston tekojäällä. Ensimmäiseen koulupäivään lähdettiin yli  70 ennakkoilmoittautuneen lapsen voimin, nuorimman osallistujan ollessa 2-vuotias. Edellisien vuosien tapaan koulun valmentajina toimivat Veiterän juniorivalmentajat. Lisämausteena luistelun ja jääpallon oppimiseen tuovat jälleen kerran Veiterän edustusjoukkueen erinomaiset pelaajat, jotka toimivat koulussa apuvalmentajina ja tsemppareina lapsille.

 

Pilke silmäkulmassa ja hymyssä suin

Kokemuksesta olemme huomanneet, että lapset ovat erittäin vaativia ja pienimpiäkään ei tule ikinä aliarvioida. Luistelun ja jääpallon perusasiat ovat samoja pienestä lapsesta aina sinne liigapelaajaan asti. Ja erityisesti pienten lasten harjoitusten sisältö on oltava sopivan vaativaa ja monipuolista. Harjoittelun tulee olla myös mielekästä ja mikään ei voi olla niin vakavaa, etteikö välillä naurettaisi maha kippurassa. Hauskuuden, mielykkyyden, vaativuuden ja tuloksellisuuden välinen tasapainottelu ei ole aina helppoa, mutta mielestämme parhaiten se voidaan saavuttaa positiivisessa ja kannustavassa ympäristössä. Me koulun valmentajat emme kuitenkaan tee asiasta liian monimutkaista – luistelu ja jääpallo on jo itsessään hauskaa – joten oikeastaan annamme vain asialle mahdollisuuden toteutua ja lisäämme päälle annoksen osaamistamme ja etenkin sitä iloa ja reippautta, jota itse saamme olessamme luistimilla.

Alkuun ja ensimmäisillä kerroilla aloittelijalle luistelu ei ole ihan helppoa ja joskus se voi jopa olla muutaman kyyneleen ja vähintäänkin usean kaatumisen takana. Sitkeyttä ja kannustusta tarvitaan niin vanhemmilta kuin koulun ohjaajilta. 

Nyt kun ensimmäinen kerta on saatu pidettyä omine pienine jännityksineen pääsevät ohjaajat tutustumaan lapsiin ja lapset toisiinsa – ja  ryhmät pääsevät valmentajiensa johdolla askel kerrallaan harjoittelun ja pelaamisen riemuihin. Tulossa on taas kiva talvi luistelun ja jääpallon parissa!

 

Onko luistelu helppo oppia?

Niin luistelun kuin jääpallon ja monen muunkin asian oppimisen avain on toistot. Mitään ei oikeastaan opi ilman, että sitä oikeasti harjoittelee. Luistelun ja luistelutaidon perusta lepää motoriikassa, kehonhallinnassa ja oikeassa tekniikassa. Niitä voi kehittää vain toistamalla uudestaan ja uudestaan. Toistoissa taas tärkeintä on harjoittelun mielekkyys. Harjoitusten tulee olla rakennettu siten, että toistoja on tarpeeksi mutta eri tavalla toteutettuna – jotta mielekkyys ja etenkin keskittyminen säilyy. Ja edelleen tähän toistamiseen kuuluu valmentajan ja aikuisen toistaa lapsen puolesta se, että  mikään ei ole “haudan vakavaa”; kaikki kaatuu, kaikki epäonnistuu ja välillä jopa aivan kaikki menee pieleen. Mutta hymyssä suin ja pilke silmäkulmassa –  yhdessä toisten kanssa jaksaa yrittää uudestaan. Yrittäminen ja tsemppaaminen tuo varman palkinnon – osaamisen ja oppimisen ilon, joka saattaa monesti olla lapselle jopa tärkeämpää kuin itse oppiminen.

Luistelu- ja jääpallokoulua ei ole rajattu vain pelkästään jääpallosta kiinnostuneille, vaan koulun perimmäinen pohja on tarjota jokaiselle lapselle mahdollisuus osallistua reippaaseen ja iloiseen ulkoilmassa tapahtuvaan viikoittaiseen ohjattuun liikuntaan – luistimet jalassa. Usealle lapselle pelkkä luistelu ja yhdessä tekeminen toisten lasten kanssa on se juttu, joka tuottaa eniten iloisia hetkiä ja juttutuokioita vanhempien kanssa – kun Kisapuistosta ajellaan takaisin kotiin. Toisille taas juuri se mailan kanssa tapahtuva pelaaminen ja pallon laukominen maaliin on ehdoton ykkösasia.

Luistelu- ja jääpallokoulu on molempia: luistelua ja jääpalloa. Siksi sen suosio on vankka vuodesta toiseen. Tervetuloa – mukaan ehtii vielä – niin kauan kuin Kisapuistossa on jäätä!Veit_4

 

Veiterän Luistelu- ja jääpallokoulun psta

Seppo Puhakainen

 

Kuva: Juha Tujula

LJK_VEITERÄ_2014